“Corneliu Baba. Desemnurile unui pictor”, la Muzeul Colecţiilor de Artă: O expoziţie eveniment, departe însă de frumuseţea retrospectivei din 1997

7 martie 2015 | 0

Puţinele sunt numele de artişti români care au influenţat decisiv spaţiul picturii, fiind apreciaţi deopotrivă în ţară şi străinătate. În ciuda unei tradiţii păstrată vie de manualele româneşti, nume cu rezonanţă precum Grigorescu, Luchian sau Aman nu au trecut graniţa.

În aceste condiţii, orice eveniment care îl are în prim plan pe pictorul Corneliu Baba (1906 – 1997), capătă conotaţii speciale. Talentul său a bucurat şi uimit deopotrivă atât publicul românesc, cât şi pe cel internaţional, tablourile sale fiind râvnite de orice colecţionar de pe mapamond.

Expoziţia dedicată lui Corneliu Baba la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti (recent renovat) reprezintă cu siguranţă cel mai important eveniment în domeniul artistic din ultima perioadă. Deschisă încă din noiembrie 2014, expoziţia mai poate fi vizitată până la sfârşitul lunii martie.

Tablourile reunite aici sub titlul “Corneliu Baba. Desemnurile unui pictor” sunt structurate pe câteva teme majore prezente în opera artistului: la loc de cinste compoziţiile din ciclurile “Spaima”, “Regele nebun” ori “Pieta”, dar şi portretele unor personalităţi ale vremurilor – Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi.

Expoziţia cuprinde 130 de lucrări semnate Corneliu Baba din colecţia soţiei artistului, Constanţa Baba. Evenimentul e cu atât mai preţios cu cât multe din lucrările lui Corneliu Baba sunt împrăştiate în colecţii particulare, fiind mai greu accesibile publicului larg.

Pentru cei care aleg să viziteze această expoziţie ar trebui să ştie că în cadrul Muzeului Colecţiilor există şi o secţiune permanentă dedicată lui Corneliu Baba, unde sunt expuse pe lângă numeroase tablouri şi unele obiecte personale ale pictorului.

În ciuda importanţei acestui eveniment artistic, trebuie spus că actuala expoziţie Corneliu Baba este departe de frumuseţea marii retrospective ce a avut loc la Muzeul Naţional de Artă în perioada 1997-1998. Atunci toţi iubitorii de artă au avut parte de un regal Corneliu Baba fără precedent până acum, fiind vorba de sute de lucrări din diferite colecţii reunite în premieră pentru a omagia geniul artistului român. Din păcate, memoria internetului a păstrat prea puţin despre acel eveniment cu adevărat memorabil, un text despre acea retrospectivă putând fi citit pe site-ul ignus.ro.


Sursa foto: Site-ul Muzeului Naţional de Artă al României

Expoziţia „CORNELIU BABA – Desemnurile unui pictor”, la Muzeul Colecţiilor de Artă

Durata: 26 noiembrie 2014 – 31 martie 2015
Locaţia: Muzeul Colecţiilor de Artă, corp C (Calea Victoriei nr. 111)
Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00
Tarif: 10 lei, gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Detalii despre expoziţie: pe site-ul muzeului.

Comenteaza