“Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România.” Fascinanta colecţie de tatuaje a dr. Nicolae Minovici din centrul Bucureştiului

12 martie 2015 | 0

Tatuajele românilor reprezintă un subiect ce poate suscita oricând interesul nostru. Şi când mă refer la tatuaje, nu i-au în calcul saloanele moderne deschise în ultimii ani, unde se tatuează la comandă diverse modele care mai de care mai futuriste, ci acele tatuaje pe care puteai să le descoperi la oamenii de o anumită condiţie din România socialistă.

Moda aceasta e însă mult mai veche decât socialismul românesc. La Muzeul Municipiului Bucureşti, aflat în frumoasa clădire a Palatului Şuţu din centrul Capitalei, este deschisă inedita expoziţie “Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România”. Aceasta a fost realizată în parteneriat cu Institutul Medico Legal “Mina Minovici” și aduce în premieră în fața publicului colecția didactică de tatuaje realizată de dr. Nicolae Minovici încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Nicolae Minovici (1868-1941) a fost al doilea director al Morgii din București, după fratele său dr. Mina Minovici, ce a fost ctitorul insitutului. Iată că interesul său pentru tatuaje ne prilejuieşte astăzi o întâlnire extraordinară cu poveştile din timpuri de mult apuse, poveşti spuse cu ajutorul tehnicii aparte a tatuajului.

Deşi conţine doar câteva exponate, toate originale, expoziţia este un real succes. Este fascinant să priveşti o bucată veche de piele care dă seama de întreg destinul unui personaj de acum mai bine de o sută de ani. Sunt câteva modele excepţionale: centralista, imaginile iubirii din mahalalele vechiului Bucureşti, ancore, săgeţi sau diverse nume crestate definitiv în memoria pielii.

Recomand cu căldură această expoziţie din centrul Bucureştiului, atât pasionaţilor de istorie, cât şi iubitorilor de artă, evenimentul fiind unul cu adevărat inedit şi salutar. Expoziţia mai ţine până la sfârşitul lunii aprilie, preţul de vizitare al întregului muzeu fiind de numai 6 lei. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul instituţiei.

P.S. Pe lângă expoziţia de tatuaje, merită să faceţi o plimbare prin încăperile Palatului Şuţu, având chiar ocazia să vedeţi artefactele descoperite recent în urma săpăturilor de la Universitate. Spre exemplu, în locul unde a fost descoperit scheletul din poza de mai jos se află astăzi parcarea subterană din centrul Bucureştiului.

Comenteaza