Neagu Djuvara recunoaşte: S-a schimbat data bătăliei de la Rovine

21 noiembrie 2010 | 0

Cu prilejul lansării la Târgul Gaudeamus a celei de-a treia ediţii a cărţii “Mircea cel Mare (zis cel Bătrîn) şi luptele sale cu turcii”, istoricul Neagu Djuvara a recunoscut că s-a înşelat, la fel ca majoritatea cercetătorilor români, asupra datei bătăliei de la Rovine.

Când un bătrân istoric aflat la bătrâneţe a scris ceva greşit, trebuie să aibă curajul să nu facă pe prostul şi să se încăpăţâneze, cum sunt câţiva istorici care vor morţiş să spună că nu s-au înşelat. M-am înşelat!”, a declarat Djuvara, citat de Agerpres, despre data bătăliei de la Rovine.

Bătălia de la Rovine apre în majoritatea manualelor şi cărţilor de istorie româneşti ca având loc la 10 octombrie 1394. Recent, un grup de istorici români au descoperit mai multe izvoare sârbeşti şi atonite care atestă faptul că, în mod real, bătălia de la Rovine a avut loc la 17 mai 1395. Istoricii străini au acceptat mult mai repede această dată, pe baza informaţiilor oferite de istoricii sârbi. Unii istorici au considerat că ambele date sunt valabile, fiind vorba de fapt de două bătălii care au avut loc la Rovine.

Djuvara a precizat că a rectificat această “greşeală” în noua ediţie a cărţii sale. De asemenea şi Wikipedia dă deja ca dată a bătăliei de la Rovine 17 mai 1395, oferind şi câteva informaţii privind disputa datării.

Comenteaza