Rezistenţa prin cultură: Liiceanu şi Pleşu îl apără pe Cristoiu în chestiunea Codreanu, atacându-l de fapt pe Păunescu

17 decembrie 2010 | 1

Din seria “românismelor culturale“, pe final de stagiune a apărut şi epistola anului: Zece intelectuali au trimis o scrisoare de protest către CNA, venind în apărarea realizatoarei TVR Eugenia Vodă. Chestiunea nu e simplă, dar nici delicată. Eugenia Vodă l-a avut invitat într-o emisiune recentă pe Ion Cristoiu, care a crezut de cuviinţă să spună vreo două vorbe de bine despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu. Afirmaţia cea mai făţişă, cu o doză mare de adevăr altminteri: “Corneliu Zelea Codreanu nu a fost corupt.

Mai mulţi puritani au sărit imediat de fund în sus, până în biroul CNA, cerând sancţionarea “obrăzniciei”. Pentru că nu prea avea ce sancţiona, CNA (unde activează şi distinsul intelectual Dan Grigore) a ieşit din încurcătură eschivând dilema cu un avertisment adresat TVR, pentru nerespectarea pluralismului ideilor (sic!). Vorba lui Cristoiu, dacă îi iei în România un interviu lui Osama, trebuie musai să îi dai drept la replică lui Obama.

Făcătura CNA părea să fi pus batista pe ţambal, mai ales că Ion Cristoiu e un fericit atunci când pică în postura de victimă. Numai că, zece intelectuali români, în frunte cu Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, au sărit brusc şi aproape neverosimil în apărarea sa! E drept, nu făţiş, ci folosind întâmplarea ca pretext pentru a o apăra pe realizatoarea Eugenia Vodă de prigoana CNA.

Liiceanu şi Pleşu nu sunt cei mai buni prieteni ai lui Cristoiu, din contră. Aşa că gestul lor pare unul greu de înţeles. Numai că explicaţia reală vine din scrisorică. Cei doi, plus ceilalţi opt, au protestat acum pentru că n-au avut curajul să protesteze public atunci când, la moartea poetului Adrian Păunescu, televiziunile i-au ridicat acestuia osanale ce frizau regimul ceauşist defunct şi de tristă amintire.

Deci, chestiunea stă aşa: pentru că n-au scos nici psss când regimul comunist era adulat pe TV la moartea lui Păunescu, Liiceanu, Pleşu şi alţi opt intelectuali îi i-au apărarea realizatoarei Eugenia Vodă, care a fost sancţionată de CNA-ul lui Dan Grigore, pentru o emisiune în care gazetarul Ion Cristoiu a vorbit frumos de liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu!

Da, la fel ca întotdeauna, românismul a învins şi în această chestiune, în care până la urmă singurii fără nici o vină par a fi, curios lucru, doar defuncţii Păunescu şi Codreanu. Cam aşa se traduce şi în 2010 rezistenţa prin cultură a intelectualităţii româneşti, prea de mult balcanizate şi, de ce nu, de-a dreptul bagatelizate.

Fragment din emisiunea “Profesioniştii” de la TVR, unde Ion Cristoiu vorbeşte de Corneliu Zelea Codreanu:

Fragmente din scrisoarea celor zece intelectuali români: Marie-France Ionesco (Franţa), David Esr (Germania), Gabriel Liiceanu, Cristian Mungiu, Toma Pavel (SUA), Lucian Pintilie, Andrei Pleşu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Silviu Purcărete:

  • Acum câteva săptămâni, cu ocazia funeraliilor lui Adrian Păunescu, majoritatea posturilor TV din România au făcut zile în şir apologia unuia dintre actorii principali ai unui regim totalitar vinovat de crime şi abuzuri.
  • Extremismul, xenofobia, fundamentalismele de orice fel trebuie evacuate, iar când se manifestă, trebuie amendate prompt. Pe de altă parte, o asemenea precauţie nu este legitimă decât ca expresie a unui discernământ exercitat în deplină libertate. A contracara o ideologie pernicioasă în numele unei ideologii de sens contrar, izvorâtă din partizanat, calcul strategic sau înregimentare conformistă nu e de natură să rezolve lucrurile.

Fragment din plângerea adresată CNA în chestiunea afirmaţiilor lui Ion Cristoiu:

  • Am aflat cu îngrijorare de difuzarea, pe primul canal al Televiziunii Române, a unei emisiuni realizate de dna. Eugenia Vodă şi difuzate pe TVR 1 la data de 21 noiembrie 2010, în cadrul căreia jurnalistul Ion Cristoiu a făcut unele afirmaţii inacceptabile cu privire la “moralitatea” lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul mişcării legionare din România, personaj pe care l-a prezentat ca pe un erou romantic.

Ion Cristoiu despre Gabriel Liiceanu (aprilie 1999):

  • Privindu-l pe acest mutant, pe numele lui din buletin Gabriel Liiceanu, am inţeles de ce scriitorii români din anii terorii staliniste acceptau să iscălească reportaje despre URSS, în care o ţară apărea ca un Rai, iar un popor, ca o comunitate de îngeri. Când aduceau notele lor de călătorie cinstite, în care-şi permiteau să observe că la Moscova e frig, dădeau peste nişte activişti în genul lui Gabriel Liiceanu. Vârâţi în cizme şi scurte din piele, aceştia citeau manuscrisele cu pistolul pe masă. Şi când nimereau peste vreo observaţie mai pământească despre mareaţa ţară a socialismului întindeau mâna spre pistol.

Citeşte şi
- Te salut, generaţie de slugi.

Un comentariu on “Rezistenţa prin cultură: Liiceanu şi Pleşu îl apără pe Cristoiu în chestiunea Codreanu, atacându-l de fapt pe Păunescu”


  1. Fonok a spus:

    eențeleg că ești de bună credință. Omul een ziua de azi are nenumărate poiilsbități de informare. Tot mai mulți rome2ni sunt conectați la internet. Există pagini een limba rome2nă dedicate special UE și influenței ei nefericite asupra destinului național. Ce lipsește rome2nului este să vadă și ceva acțiune dincolo de ce2teva pliante și marșuri de ce2teva zeci de oameni care prin participarea redusă au mai mult darul de a demoraliza dece2t de a mobiliza! Oamenii vor să vadă ceva neconformist și e nevoie de o sce2nteie. Iar noi dăm semnale și instituțiilor, nu doar maselor. Semnale că supușenia pe2nă la slugărnicie een fața birocraților din exterior nu este tolerată cu resemnare de tot poporul. Că mai există grupuri mici de rezistență care vor deveni mai mari și care eei vor sancționa pe cei care azi fac compromisuri inacceptabile een dauna interesului național.Spui că doar pe extremistii maghiari si cei islamici i-ai văzut ca dadeau foc la steaguri . Uită-te la articolul din link. Slovacia o fi aproape de ungaria , dar e altceva. :) Și deloc asemenea islamiștilor… O să găsești acțiuni similare een toate epocile și een toate culturile umanității. E asemenea unei declarații de război!

Comenteaza