Premiul Nobel pentru pace va fi decernat unui scaun gol. România democrată visează la “prietenia” Chinei

3 decembrie 2010 | 0

Ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace va fi organizată în acest an fără ca laureatul să poată fi prezent la Oslo. Pe 10 decembrie, în locul dizidentului chinez Liu Xiaobo (foto) va fi amplasat pe scenă un scaun gol. Dacă nici soţia lui Liu Xiaobo nu va primi acordul Chinei de a merge la Oslo, ar fi pentru a doua oară în istorie când acest premiu se va decerna în lipsă. Precedentul a fost tocmai în 1936, când militantul anti-nazist Carl von Ossietzky nu a participat, fiind la acea dată închis într-un lagăr de concentrare.

Liu Xiaobo, laureatul Nobel pentru pace în 2010, se află într-o închisoare din China, condamnat la 11 ani de puşcărie pentru “activităţi subversive”. El nu a făcut altceva decât să ceară public ca ţara sa să demareze reforme democratice, ceea ce a echivalat cu pierderea libertăţii, dar şi cu aprecierea juriului Nobel care i-a omagiat astfel îndrăzneala.

În toată această situaţie România se va afla într-o poziţie mai mult decât jenantă. Teodor Baconschi, ministrul nostru de externe, a declarat că ţara noastră nu îşi va trimite ambasadorul la decernarea premiului Nobel pentru pace, ci un alt reprezentant diplomatic. Motivul pentru care România democrată va face acest gest este, potrivit aceluiaşi Baconschi, faptul că “înţelegem sensibilităţile prietenilor noştri chinezi“.

Un singur amănunt scoate cel mai clar în evidenţă ridicolul României în această chestiune: până acum, şase ţări au anunţat că refuză să participe la ceremonia de la Oslo. Acestea sunt: Cuba, Maroc, Rusia, Kazahstan, Irak şi China. O companie selectă, pentru o democraţie de mucava.

Comenteaza