Scandal pe Facebook între Doina Uricariu şi Alex Ştefănescu: “Am fost ameninţată cu ruperea prieteniei” / “Nu ţi-e ruşine să minţi?”

3 martie 2015 | 0

Odată cu diversificarea internetului a apărut, firesc de altfel, o nouă specie literară, tot mai populară şi în România: polemica de pe Facebook. Aşadar, de păruiala de pe reţele de socializare nu scapă nici oamenii de cultură autohtoni, unii dintre ei fiind bine ancoraţi de ceva vreme în “patria Like-urilor”.

Ultima polemică de acest timp s-a consumat pe ruta New York – Bucureşti şi i-a avut drept protagonişti pe poeta Doina Uricariu şi pe criticul literar Alex Ştefănescu.

Totul a început cu o postare a Doinei Uricariu pe contul său de Facebook, în care aceasta îi reproşa “unui critic literar” că i-ar fi cerut contactele unor traducători în engleză pentru un autor căruia i-a scris o prefaţă. Poeta ţine să precizeze că “în America (sic!) nu poţi da contactele nimănui dacă persoanele respective nu primesc garanţia că ai citit cartea recomandată” şi precizează întristată că a fost ameninţată pentru refuzul său cu “ruperea prieteniei”.

La această postare care nu numea explicit pe cineva anume a comentat prompt criticul literar Alex Ştefănescu. Prompt şi acid, scriind de-a dreptul: “Pentru Doina Uricariu. Nu ţi-e ruşine să minţi?” El ţine apoi să precizeze că acel “critic literar” nu i-a cerut Doinei Uricariu să “recomande” unui traducător cartea, ci doar “să nu ignore” această solicitare.

Mai mult, Alex Ştefănescu o atacă în mod direct pe Doina Uricariu în cele două comentarii postate pe contul acesteia de Facebook. “Eşti plătită din banii noştri (inclusiv ai mei şi ai tânărului) ca să fii măcar politicoasă (…) Doina Uricariu, poetă fără talent, nu mă poate ierta nici acum pentru faptul că nu i-am rezervat un capitol în cartea mea <>

Dovada polemicii dintre cei doi o puteţi vedea în capturile foto de mai jos, postarea cu pricina dispărând ulterior, cu tot cu comentarii, de pe Facebook.

Doina Uricariu (născută în 1950) a publicat mai multe volume de poezii în România, fiind numită din 2012 în funcţia de director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York.

Alex Ştefănescu (născut în 1947) reprezintă, alături de Nicolae Manolescu şi Eugen Simion, elita criticii literare din România. A publicat nenumărate cărţi de critică, cea mai important lucrare a sa fiind “Istoria literaturii române contemporane (1941 – 2000)”

Comenteaza