“Promised Land”: Tema exploatării cu orice preț a resurselor naturale, într-un film dominat de prestația lui Matt Damon

11 iunie 2013 | 1

FILME 2012. O temă care devine din ce în ce mai actuală și în România stă la baza celui mai nou film în care joacă Matt Damon. Este vorba de pelicula “Promised Land / Tărâmul făgăduinței”, în regia lui Gus Van Sant, care prezintă povestea încercării reprezentanților unei mari companii să obțină dreptul de exploatare a resurselor dintr-un mic orășel american.

De la varianta cosmetizată a companiei, care promite câștiguri fabuloase celor care-și vor ceda pământurile pentru exploatarea gazelor prin noi metode inovative, până la realitatea mult mai nuanțată a efectelor pe termen lung ale unor astfel de încercări, filmul surprinde bine situația creată de acest nou tip de problematică socială.

De asemenea, este adusă în discuție prestația organizațiilor ecologiste și a campaniilor mai mult sau mai puțin eficiente pe care acestea le poartă cu marile companii. Filmul prezintă într-o manieră realistă goana fără scrupule după profit, fiind o radiografie a miilor de astfel de situații din întreaga lume.

Pentru România, prinsă acum între posibila exploatare a aurului de la Roșia Montana și demararea proiectelor de exploatare a zăcămintelor interne de gaze de șist, filmul poate reprezenta o minimă lecție în formarea unei opinii legate de aceste subiecte controversate .

Pe lângă prestația excelentă a lui Matt Damon, în film mai apar și John Krasinski și Frances McDormand. Produs în 2012, dar lansat la începutul acestui an, “Promised Land” i-a adus regizorului Gus Van Sant o nominalizare la Ursul de Aur 2013 și câștigarea unei “Mențiuni speciale” în aceeași competiție.

“Promised Land / Tărâmul făgăduinței” – Trailer

Detalii despre film, pe imdb.com.

Un comentariu on ““Promised Land”: Tema exploatării cu orice preț a resurselor naturale, într-un film dominat de prestația lui Matt Damon”


  1. Alexandra a spus:

    eu nu cred ca la Rosia Montana este vorba de exploatare cu orice pret. e vorba de o exploatare cu pret foarte ridicat, pentru ca este extrem de costisitoare, dar care ne-ar aduce beneficii majore. In lipsa ei, oricum Rosiei nu-i va fi mai bine

Comenteaza