George R. R. Martin – “Cântec de gheață și foc”. Povestea unui fantasy îndrăgit atât de cititori, cât și de cinefili

4 iunie 2013 | 3

E cel mai la modă fantasy. E cel mai în vogă bestseller. E cel mai urmărit serial TV. Seria “Cântec de gheață și foc / A Song of Ice and Fire” e epopeea, miracolul și destinul scriitorului american George R. R. Martin (foto). Ajuns, iată, la 65 de ani, după o mulțime de ani de căutări în science fiction și televiziune, succesul lui mondial se datorează astăzi unei povești dintr-o lume imaginară al cărui final e încă așteptat de milioane de fani.

George R. R. Martin

Născut în Bayonne, New Jersey, pe numele său complet George Raymond Richard Martin, și-a câștigat destul de târziu faima, după mai multe nuvele de un succes limitat și după unele colaborări TV, printre altele la seriile “Zona crepusculară” și “Frumoasa și bestia”. În 1996 însă, a dat lovitura.

Primele “urzeli”

Atunci publică romanul “Urzeala tronurilor / A Game of Thrones”, primul din serie “Cântec de gheață și foc”. Potrivit propriilor spuse, lucra la carte încă din 1991, primele surse de inspirație fiind “Războiul celor două roze” și povestea lui “Ivanhoe”. De altfel, meticulozitatea va fi o constantă a seriei și unul dintre elementele de tensiune în legătura sa cu fanii. Deși inițial a fost programată în maxim cinci volume, intriga, inspirația, dar și succesul comercial au dus seria spre nu mai puțin de șapte volume, din care n-au apărut decât cinci!

“Trecut-au anii…”

Volumul doi, “Încleștarea regilor / A Clash of Kings”, apare relativ repede, în 1998, urmat în anul 2000 de a treia carte a seriei: “Iureșul săbiilor / A Storm of Swords”. De aici lucrurile se complică, cititorii lui Martin, din ce în ce mai mulți și mai pătimași, având de îndurat ani grei pentru a afla continuarea poveștii. În 2005 apare volumul patru, “Festinul ciorilor / A Feast for Crows”, și abia în 2011 volumul al cincilea: “Dansul dragonilor / A Dance with Dragons”. Ar mai trebui să urmeze cel puțin încă două volume, “The Winds of Winter” și ”A Dream of Spring”, dar la ritmul în care au apărut primele cărți, cititorii vor avea de așteptat cel puțin încă zece ani pentru a afla finalul poveștii.

Cei doi R. R.: Martin vs. Tolkien

Firul narativ al seriei “Cântec de gheață și foc” este cel al unui fantasy clasic, de proporții monumentale, succesul de vânzări al cărților aducând inevitabila comparație cu maestrul genului, J. R. R. Tolkien. Dar, din punctul de vedere al scriiturii, diferențele sunt notabile. Dacă la Tolkien “Stăpânul inelelor / The Lord of the Rings” este o poveste construită după toate rigorile literaturii clasice, beneficiind și de aportul unui vocabular extrem de variat și bine dozat, la Martin totul e neșlefuit, brut, chiar brutal pe alocuri. La Tolkien personajele evoluează lin, dar frumos și își găsesc imediat rolul în puzzle-ul bine întreținut al poveștii, la Martin caracterele sunt construite cu migală doar pentru a dispărea într-o clipă. În ciuda popularității din epoca internetului câștigată de seria lui George R. R. Martin, J. R. R. Talkien își păstrează statutul de nemuritor.

Firul narativ

Dar ce a putut declanșa totuși un val de popularitate atât de mare pentru o poveste dintr-un tărâm imaginar? În “Cântec de gheață și foc” firul conducător al narațiunii e lupta pentru putere. Și aici totul e posibil, totul e imprevizibil. Regi mor brusc, în culmea gloriei, alții se nasc peste noapte. Personaje care păreau favorizate de soartă dispar brutal și ineficient, pentru ca altele, și altele să încingă lupta pentru supremație într-un tărâm dominat de oameni aleși pe sprânceană. Dacă la început magia e doar întrezărită, ulterior încep să apară miracolele. Dragonii care par dispăruți, reapar firav pentru a-și juca rolul în goana nebună după putere. Un zid ce separă lumea oamenilor de lumea sălbaticilor este firav apărat de o mână de soldați care, de-a lungul seriei, vor lucra uneori cot la cot cu dușmanul pentru a alunga un rău mult mai apăsător.

De ce dispar personajele

Un lucru specific lui Martin este nesăbuința literară cu care scapă de personajele cu nuanțe pozitive. Truc artistic sau doar inabilitate de a continua construcția unui caracter, se pare că acest joc al autorului cu cititorii săi i-a crescut popularitatea. În ciuda furiei fanilor la moartea vreunui erou favorit, dorința de a afla finalul poveștii încă nescrise e mai mare decât părerea de rău. Așa cum vin, așa pleacă pare să fie mesajul literar, semn că pentru autor atracția principală e lumea însăși creată de imaginația sa și nu cei care o populează temporar. Stilul neșlefuit de comunicare a realităților din această lume imaginară este și el o parte a explicației succesului acestui fantasy inepuizabil.

“Urzeala tronurilor”, filmul

Și pentru ca succesul de casă să fie complet, seria “Cântec de gheață și foc” a început să fie ecranizată de HBO. Însuși George R. R. Martin s-a implicat activ în scenariu, iar rezultatul a fost un serial extrem de popular astăzi, dar care redă aidoma acțiunea cărții. Dacă la vizionarea trilogiei “Stăpânul inelelor” filmul te lasă uneori cu respirația tăiată grație scenelor de luptă și peisajelor din Noua Zeelandă, în cazul “Urzelii tronurilor / Game of Thrones”, titlul sub care a fost lansat serialul HBO, rămâne doar respectarea cu strictețe a paginilor cărților. Și cartea, și filmul par în acest caz cam mult pentru un cititor/telespectator. Oricum, personajele din film sunt extrem de bine închegate, dând viață portretelor din seria fantasy încă neterminată. Serialul a ajuns deja la a treia serie, fiind anunțată și a patra. Așa că primele cinci volume ale cărții se vor ecraniza repede, în totalitate, urmând ca apoi toată lumea să aștepte urmările mult promise de George R. R. Martin.

“Urzeala tronurilor / Game of Thrones” – Trailer

“Cântec de gheață și foc / A Song of Ice and Fire”
Autor: George R. R. Martin (n. 20 septembrie 1948)

Site oficial: www.georgerrmartin.com

Vol. 1:Urzeala tronurilor / A Game of Thrones” (1996)
Vol. 2:Încleștarea regilor / A Clash of Kings” (1998)
Vol. 3:Iureșul săbiilor / A Storm of Swords” (2000)
Vol. 4:Festinul ciorilor / A Feast for Crows” (2005)
Vol. 5:Dansul dragonilor / A Dance with Dragons” (2011)
Vol. 6:The Winds of Winter” (Urmează să apară)
Vol. 7:A Dream of Spring” (Urmează să apară)
Primele cinci volume deja apărute au fost traduse în limba română la editura Nemira.

“Game of Thrones / Urzeala tronurilor – Serie HBO
Seria I: 10 episoade (2011)
Seria II: 10 episoade (2012)
Seria III: 10 episoade (2013)
Seria IV: Urmează să apară în sezonul 2013/2014

3 Comentarii on “George R. R. Martin – “Cântec de gheață și foc”. Povestea unui fantasy îndrăgit atât de cititori, cât și de cinefili”


 1. Donkeypapuas a spus:

  Cred că se exagerează puţin cu această acuză la dresa lui George R.R. Martin, cum că şi-ar elimina repede personajele pozitive. Poate vine din partea telespectatorilor dar moş Martin NU este scenaristul serialului. Să explic:

  În serial anumite personaje secundare din roman au căpătat proporţii peste aşteptări. Este cazul mercenarului din slujba lui Tyrion, este cazul soţiei lui Robb şi chiar… a însuşi personajului Robb!

  Bronn în romane este un mercenar şi atât, care îşi vede de interesul financiar care îi vine din profesie. În serial se naşte o complicitate cu angajatorul.

  Povestea de dragoste a lui Robb nici nu este pomenită în romane. Ne trezim brusc cu aceasta. Ea de altminteri nici nu moare la “Nunta roşie” ci se pierde în peisaj în nişte intrigi secundare.

  Cât despre Robb, în cazul acestuia nici nu cred că aflăm vreun capitol care s-i poarte numele. Poate îmi joacă feste memoria şi o exista vreunul sau două dar nu cred.

  Personajele care ies în faţă sunt exact cele de care se ocupă titulatura capitolelor: Arya, Sansa, Cersei, Tyrion, Jon Snow, Daenyris, Samwell, Jaime, Catelyn. Nici unul dintre aceste personaje nu a răposat până la sfârşitul volumului 5. Nici măcar… Catelyn.


 2. Donkeypapuas a spus:

  Of! Şi am uitat de Bran şi Theon ale căror destine literare confirmă ceea ce am scris anterior.


 3. Culturale.ro » Ultimul episod din “Game of Thrones” a doborât recordul de piraterie online a spus:

  [...] Serialul “Game of Thrones” este inspirit din seria de romane “Cântec de gheaţă şi foc/ A Song of Ice and Fire”, scrisă de George R. R. Martin. (Citește AICI detalii despre acest fantasy) [...]

Comenteaza