Dinu Zamfirescu: O parte din intelectuali şi-au trădat ţara. Călinescu şi Sadoveanu făceau coadă la Ambasada Sovietică

14 decembrie 2010 | 0

Liberalul Dinu Zamfirescu, unul dintre cei care au făcut puşcărie politică sub comunism, a oferit un interviu cotidianului “România liberă” în care vorbeşte despre politica românească de după război, despre manifestaţia anticomunistă din 6 martie 1945, dar şi despre contextul politic şi cultural actual. În acest interviu Dinu Zamfirescu îşi aminteşte şi de “intelectualii oportuniştiGeorge Călinescu sau Mihail Sadoveanu care “făceau coadă” la Ambasada Uniunii Sovietice. Iată câteva din declaraţiile lui Dinu Zamfirescu:

  • Intelectualitatea română de rang înalt se împărţise cam în două: unii care au rezistat sau au plecat şi o parte de oportunişti, n-aş spune că erau majoritatea, care şi-au trădat ţara când au trecut de partea duşmanului ţării, Uniunea Sovietică şi a regimului instaurat de ea, că eram practic ocupaţi. Şi aicea găsim pe Călinescu, un exemplu, doctorul Parhon, academicianul Daicovici, Sadoveanu…
  • Făceau coadă la Ambasada Sovietică, la poartă, să intre la diversele manifestări, şi-i vedeai: pe Sadoveanu, pe Călinescu, pe Bagdazar, treceai pe-acolo, pe şoseaua Kiseleff, şi se vedeau astea.
  • Eram la televiziunea France3 în decembrie 1989, parcă eram al treilea crainic, mă chemau în fiecare seară. Acolo am văzut execuţia Ceauşeştilor. Zic: „E prima mare greşeală a noului regim care s-a instaurat în România. Omul ăsta trebuia să fie ascultat, are multe secrete care interesează pe toată lumea, trebuia judecat normal”. Acuma n-aş mai spune acelaşi lucru…dacă Ceauşescu trăia, probabil că acum ar fi fost senator.

Citiţi integral interviul cu Dinu Zamfirescu pe site-ul românialiberă.ro.

Comenteaza