Scriitorul Alexandru George: “Dacă Nicolae Iorga a lovit cu piciorul cadavrul lui Codreanu, şi-a iscălit actul de deces”

26 noiembrie 2010 | 1

O nouă dispută iscată de “legionarism” a fost pusă pe tapet în cultura română, implicat fiind acum scriitorul şi criticul de orientare liberală Alexandru George (astăzi în vârstă de 80 de ani). La o masă rotundă despre “Reperele intelectuale ale dreptei româneşti“, care a avut loc joi, Alexandru George a făcut câteva declaraţii controversate despre asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu şi rolul jucat de Nicolae Iorga în această chestiune.

Deşi s-a delimitat de violenţa de orice fel, din partea oricărui regim, Alexandru George a susţinut că asasinarea lui Codreanu este “un mare act de banditism“, iar Nicolae Iorga “şi-a iscălit actul de deces“, dacă e adevărat faptul că a lovit cu piciorul cadavrul lui Codreanu. Iată declaraţiile lui Alexandru George:

  • Asasinarea lui Codreanu a fost unul dintre cele mai mari acte de banditism din istoria noastră.
  • Şi dacă Nicolae Iorga a făcut într-adevăr gestul care i se atribuie, că a venit la cadavrele celor aşa zis executaţi (referire la executarea grupului Codreanu n.m.) şi a lovit cu piciorul pe unul dintre morţi, şi-a iscălit actul de deces, pentru că nimic nu este mai abominabil pentru români decât insulta cadavrului.

Un material video cu întreaga dezbatere poate fi urmărit pe Hotnews.ro. (Momentul la care se face referire aici, după minutul 10:00 al înregistrării.)

În contextul general al discuţiei, replica lui Alexandru George pare mai degrabă o “gafă”, o “formulare nefericită”, decât o declaraţie pro-legionară. Această controversă apare exact în momentul în care se împlinesc 70 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari (27 noiembrie 1940)

Corneliu Zelea Codreanu, cel mai cunoscut lider legionar român, este asasinat în data de 30 noiembrie 1938, alături de alţi 13 legionari, în momentul în care lotul era transferat la închisoarea Jilava. Codreanu fusese condamnat la 10 ani de închisoare în 1938, în urma unui proces în care a fost acuzat de ultraj adus lui Nicolae Iorga.

Cei interesaţi, pot citi mai multe informaţii pe Wikipedia:

- Despre Alexandru George – AICI.
- Despre Nicolae Iorga – AICI.
- Despre Corneliu Zelea Codreanu – AICI.

Un comentariu on “Scriitorul Alexandru George: “Dacă Nicolae Iorga a lovit cu piciorul cadavrul lui Codreanu, şi-a iscălit actul de deces””


  1. Pe scurt... a spus:

    Soţul păcălit de Moliere…

    interesant… am adaugat un trackback pe blogul meu :)

Comenteaza