Bătălie în instanță pe drepturile de autor ale cântecului “Happy Birthday To You”: Aparține domeniului public sau grupului Warner Music?

15 iunie 2013 | 0

O controversă inedită s-a iscat recent în SUA, având în central atenției celebrul cântec: “Happy Birthday To You!” O companie a cerut unui tribunal federal să constate faptul că melodia aparține domeniului public și să dispună ca grupul Warner Music, ce deține drepturile de autor, să returneze milioanele de dolari obținute de-a lungul anilor de pe urma acestui cântec, relatează Reuters.

Compania care a pornit această bătălie în instanță este Good Morning To You Productions Corp., care realizează un documentar despre acest cântec, vechi de mai bine de 120 de ani. Potrivit estimărilor, până acum grupul Warner Music a încasat cel puțin două milioane de dolari anual din licențele încasate pentru acestă piesă muzicală.

Melodia în cauză a fost lansată în anul 1893, sub titlul “Good Morning To All” și a fost compusă de surorile Patty și Mildred Hill. Ulterior această piesă s-a transformat în “Happy Birthday To You”. Drepturile de autor asupra piesei au fost achiziționate în 1935 de Clayton Summy. În 1988, compania Warner/Chappel cumpără drepturile de autor de la Birch Tree Ltd., o companie înfiinţată de Clayton Summy.

“Happy Birthday To You”

Comenteaza