Orchestre de Paris, cu dirijorul Paavo Jarvi la pupitru, a interpretat la București Simfonia nr. 1 de George Enescu

7 septembrie 2013 | 0

Prima simfonie enesciană, cântată de Orchestra simfonică din Paris, pe scena Festivalului George Enescu de la București: iată o întâmplare devenită realitate vineri seara, la Sala Palatului din Capitală. Momentul a fost așteptat cu interes de toți melomanii, fiind considerat un punct de cotitură în ansamblul Festivalului Enescu, ce a acaparat în această lună atenția întregii lumi muzicale.

Prezența dirijorului estonian Paavo Jarvi, conducând jovial celebra “Orchestre de Paris“, a fost primită cu mare căldură de publicul român. Asta în ciuda faptului că interpretarea “Simfoniei nr. 1 în Mi bemol Major op. 13 de George Enescu” a fost una rece. Nici pariziană, nici estoniană, ba chiar aproape prusacă. Căldura muzicii enesciene nu a reușit să răzbată din instrumentele orchestrei, asta în ciuda gesticulărilor simpatice ale dirijorului Paavo Jarvi, care aminteau în multe momente de celebrul Bourvil.

În partea a doua a concertului de la București, Orchestra simfonică din Paris a mai interpretat și “Simfonia nr. 5 în Si bemol Major op. 100, de S. Prokofiev”. Dar cu siguranță, pentru publicul Festivalului Enescu, piatra de încercare a fost reprezentată de prima simfonie enesciană. Un test greu, trecut doar pe jumătate de Paavo Jarvi și orchestra sa.


Captură foto: enescu.tvr.ro

Mai multe detalii, pe site-ul festivalenescu.ro.

Comenteaza