Pianista Yuja Wang și Pittsburgh Symphony Orchestra, pe scena Festivalului Enescu: Regal artistic și lecție de sensibilitate

4 septembrie 2013 | 1

Unul dintre cele mai așteptate momente de la Festivalul George Enescu a fost concertul susținut de pianista chineză Yuja Wang și Pittsburgh Symphony Orchestra, pe scena Sălii Palatului din București. Și așteptarea a meritat: a fost vorba de un adevărat regal artistic și de o lecție de sensibilitate predată de tânăra pianistă.

În prima parte Yuja Wang a interpretat, alături de orchestra din Pittsburgh, “Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor op. 23 de P.I. Ceaikovski“, iar mai apoi Pittsburgh Symphony Orchestra, condusă de dirijorul Manfred Honeck, a interpretat “Simfonia nr. 5 în re minor op. 47 de D. Şostakovici“.

Întreg spectacolul a fost unul magic, mâinile de aur ale Yujei Wang făcând minuni la pian. Unele momente, surprinse excelent de filmarea realizată de TVR, îți dădeau impresia unui film artistic, viteza cu care zburau notele pe clape fiind una aproape ireală. Una peste alta, concertul de marți seara a reprezentat o extraordinară pledoarie pentru valoarea Festivalului George Enescu.

Din păcate, asemenea momente sunt puse în umbră de atmosfera prăfuită din sălile noastre de concerte. Încă o dată constatăm cu tristețe că nu avem o sală de spectacole modernă, demnă de a găzdui evenimente de talie internațională. Noroc cu muzica minunată de pe scena Festivalului Enescu, care te face să închizi ochii și să nu mai privești la atmosfera dezolantă din jurul tău.


Captură foto: enescu.tvr.ro.

Mai multe detalii, pe site-ul festivalenescu.ro.

Un comentariu on “Pianista Yuja Wang și Pittsburgh Symphony Orchestra, pe scena Festivalului Enescu: Regal artistic și lecție de sensibilitate”


  1. Aldi a spus:

    Bonjour!Minunatul tau text si imaginea m-au dus cu ge2ndu’ la St-Exupe9ry si-al sau Le Petit Prince , una ditrne cartile mele de capate2i iata un dialog eentre Micul Printz si sarpe, tradus ad-hoc:- unde sunt oamenii? eentreba micul print mirat. Ce singuri suntem aici, een deshert – suntem singuri si printre oameni eei raspunse sarpele. – bine, dar de ce te exprimi doar prin enigme? – pentru ca le rezolv pe toate ===morala-concluzie arhi-cunoscuta: Cu bine, zise vulpea Iata secretul meu, e foarte simplu: nu vezi bine dece2t cu inima esentzialul e invizibil pentru ochi.

Comenteaza