A murit Părintele Iustin Pârvu, starețul mănăstirii Petru Vodă: Despre suferința în închisorile comuniste, mișcarea legionară și spiritualitatea românească

17 iunie 2013 | 1

Destinul părintelui Iustin Pârvu este strâns legat de comuna Poiana Teiului, județul Neamț. Născut aici, în localitatea Poiana Largului, la 10 februarie 1919, cel care avea să devină unul dintre cei mai iubiți duhovnici din România a trecut printr-o lungă suferință în închisorile comuniste și prin alți mulți ani de încercări prin diverse locuri pentru a se întoarce ca stareț, în 1991, în locurile natale.

De atunci și până la moartea sa, survenită duminică, 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani, el a fost legat de acestă zonă, unde a întemeiat mai întâi Mănăstirea Petru Vodă, în comuna Poiana Teiului, (1991) și mai apoi un schit de maici lângă mănăstire (2000).

În tinerețe (1938-1940), părintele Iustin Pârvu a fost un membru activ al mișcării legionare și mai apoi preot misionar pe frontul de est. După război a fost prigonit de comuniști, fiind condamnat politic la 16 ani de temniță grea, pe care și i-a petrecut în mai multe închisori românești.

De abia după 1990 își poate urma nestingherit calea, hotărând să se retragă în zona natală, de unde și-a transmis prin predici și prin revistele pe care le coordona mesajul spiritual către toți clericii și credincioșii din țară.

În 2011 a fost acuzat de promovarea extremei drepte, pe YouTube apărând două înregistrări în care măicuțele de la mănăstirea Petru Vodă îi cântă acestuia “Sfânta tinerețe legionară”.

Maicile îi cântă Părintelui Iustin Pârvu “Sfânta tinerețe legionară”

La începutul acestei luni, aflat într-o grea suferință cauzată de cancerul la stomac de care suferea, este rugat de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, să lase un cuvânt poporului român. Iată mesajul transmis de părintele Iustin Pârvu: “Poporul român… pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit și forțat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menține într-o unitate.

Părintele Iustin Pârvu (1919 – 2013) – “Despre viața veșnică”

Un comentariu on “A murit Părintele Iustin Pârvu, starețul mănăstirii Petru Vodă: Despre suferința în închisorile comuniste, mișcarea legionară și spiritualitatea românească”


  1. Alex Matei a spus:

    CUVANTUL PR CALISTRAT LA ADORMIREA PR IUSTIN:

    http://www.parintelecalistrat.com/2013/06/adormirea-parintelui-iustin-trecerea-domnul

Comenteaza