“Allegro, ma non troppo”: O piesă de Ion Minulescu, din nou pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti

13 martie 2015 | 0

Să o recunoaştem cinstit: Ion Minulescu (1881 – 1944) nu este vreun poet sau prozator de prim rang al literaturii române. Fără a fi neapărat un mediocru, Minulescu a fost mai degrabă un scriitor comercial. O parte din poeziile sale au fost transformate în şlagăre de formaţii şi artişti talentaţi, precum trupa “Mondial” sau Mircea Baniciu, iar romanul “Corigent la limba română” a făcut deliciul multor generaţii de adolescenţi.

Acelaşi stil l-a purtat pe Ion Minulescu şi în dramaturgie, unde se poate lăuda şi cu funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a activat în anul 1926. Astăzi, una din piesele sale – “Allegro, ma non troppo” – este jucată tot pe scena Naţionalului bucureştean, bucurând un public tot mai dornic de comedie.

Noua montare a piesei “Allegro, ma non troppo” nu e vreo capodoperă, dar merită o şansă, mai ales că în partea a doua scenele amuzante prind mult mai bine contur, iar actorii par să fi trecut un pic mai mult dincolo de clişeele textului. Povestea e una simplă, personajele sunt încă actuale, iar dramoletele din lumea bună de acum o sută de ani îşi păstrează vigoarea şi astăzi.

Dintre actori, o menţiune specială pentru “duelul” fetelor, Costina Ciuciulică şi Aylin Cadir intrând excelent în pielea personajelor interpretate. Nu în ultimul rând, o remarcă despre noua sală Pictura, recent inaugurată la TNB, unde se joacă această piesă: un loc modern, plin de bun-gust, reprezentând o binefacere pentru spectatorul român obişnuit cu sălile vechi şi înghesuite ale teatrelor noastre.


Foto şi detalii despre piesă, pe site-ul tnb.ro

“Allegro, ma non troppo”, de Ion Minulescu

Regia: Răzvan Popa
Distribuţie: Gavril Pătru, Eugen Cristea, Aylin Cadir, Costică Lupşa, Marius Rizea, Costina Ciuciulică, Victoria Dicu
Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu, Maxim Corciovă
Ilustrație muzicală: Răzvan Popa
Regie Video: Răzvan Popa
Proiecție video: Andrei Florea
Editare Video: Daniel Bârzescu
Light design: Ionel Docan
Sunet: Eduard Ivan, Călin Țopa
Regia tehnică: Costică Lupșa

Comenteaza