Stand-up scurt şi scump cu Mihai Bendeac: Ce caută cel mai talentat actor al tinerei generaţii în Cafe DeKO

5 martie 2015 | 0

Pentru toţi cei interesaţi de subiect, o precizare: Cafe DeKO e o magherniţă. Un loc situat, ce-i drept, în Centrul vechi din Bucureşti, dar dacă nu aţi mai fost pe aici trebuie să ştiţi ce vă aşteaptă: ganguri înguste, scări fragile, spaţii mici, mese multe şi, mai ales, înghesuială maximă. Bomboana de pe colivă, preţuri mari, exagerat de mari.

Ce caută cel mai talentat actor din tânăra generaţie aici, nu e greu de ghicit: public nou. Hipsteri, lumbersexuali, tinerii mainstream ai marilor oraşe trec periodic pe la DeKO pentru a râde liber la glumele diverşilor comedianţi / artişti ce au cucerit piaţa de câţiva ani cu un nou tip de umor: Stand-up Comedy.

Şi trebuie spus sincer, în cele mai multe cazuri glumele, poantele şi scenetele de la stand-up sunt chiar foarte mişto. Au înlocuit cu brio scheciurile vechii generaţii, alea din arhiva TVR cu Ştefan Mihăilescu, Dem Rădulescu / Co, aducând un suflu occidental în branşă. Au forţat limita răbdării cu multe expresii vulgare, au mers pe muchie de cuţit cu tot felul de obscenităţi. S-a dovedit a fi o decizie inspirată: publicul tânăr a râs, nu s-a formalizat, iar băiatul rebel nu s-a sfiit să-şi ia gagica de mână şi să vină cu ea la stand-up.

Problema aşadar nu e la stand-up, el e un gen super ok. Problema e la graniţa dintre actorie şi stand-up, la linia mai mult sau mai puţin fină care desparte actul artistic de o şuetă, fie ea şi extraordinar de amuzantă. Iar în acest caz, show-ul lui Mihai Bendeac din DeKO pică aiurea, pică în mod sigur “sub linie”.

Spectacolul lui Mihai Bendeac din Cafe DeKO (“The LIVE)” e bun, sută la sută amuzant, dar e stand-up, în nici un caz teatru. Cel mai talentat actor al noii generaţii din teatrul românesc se păcăleşte singur când crede că imitându-l pe Florin Salam într-o cârciumă plină de shoturi şi fum face artă. Nu, nu face. Se înşeală şi ne înşeală dacă vrea să ne vândă o povestire amuzantă şi personală despre diaree drept vreun monolog de mare inspiraţie artistică. Nu, nu-i cazul.

Părerea mea e sinceră, o repet pentru a treia oară: Mihai Bendeac e cel mai talentat actor al noii generaţii. E de calibrul lui Horaţiu Mălăele, are toate şansele să fie idolatrizat peste ani ca Florin Piersic, nu-i lipseşte nimic pentru a avea parte, în timp, de succesul internaţional al lui Marcel Iureş. Dar încă nu a găsit reţeta secretă de a transforma apa în vin şi nici de a reîncarna bancurile în trupul fragil al Thaliei.

Pentru final, încă o precizare: show-ul lui Bendeac din DeKO e scurt şi scump. 50 de lei pentru nici 40 de minute reprezintă o sumă ce nu acoperă raportul calitate/preţ cerut de piaţa artistică a momentului. Iar dacă mai nimereşti în deschidere un comediant precum Radu Isac ce forţează la rupere limitele misoginismului, raportul de care vorbeam mai sus se duce definitiv în cap. (Radu Isac e, de altfel, un comediant talentat pe care îl mai puteţi urmări şi pe postul TV Comedy Center, cu mici spectacole absolut decente ţinute în SUA).

P.S.: Am tot insistat pe Cafe DeKO pentru că show-ul lui Mihai Bendeac s-a lansat aici şi pentru că DeKo reprezintă deja imaginea stand-up-ului de la noi. Între timp, spectacolul “The Live” a mai “făcut paşi” prin diverse locaţii din ţară.

“Manelistul” Mihai Bendeac în show-ul din Cafe DeKO

Comenteaza